• Notice
  • Joom!Fish plugin not installed correctly. Plugin not executed

  PENGUMUMAN

  • Cerapan Rasmi Hilal Syawal 1435H pada 27 Julai 2014 bertempat di Menara Kuala Lumpur (MKL) & Putrajaya International Convention Centre (PICC)
  • Cerapan Rasmi Hilal Syawal 1435H pada 27 Julai 2014M (Ahad), bertempat di Tapak Cerapan Rasmi, Tingkat 13, Menara UMSKAL, Universiti Malaysia Sabah Kampus Antarabangsa Labuan (UMSKAL), Wilayah Persekutuan Labuan.

  TAZKIRAH

  Prof. Muni’ Abdel Halim Mahmoud dari Fakulti Usuluddin Universiti al-Azhar berkata, terdapat sekurang-kurangnya tiga kaedah bagi individu Muslim mempersiapkan diri bagi menyambut kedatangan Ramadhan – bertaubat kepada Allah SWT dengan penuh keikhlasan daripada segala dosa yang pernah dilakukan, berjanji kepada Allah agar tidak mahu mengulangi dosa-dosa yang telah dilakukannya dan bersungguh-sungguh untuk mengetahui hukum-hukum Islam, khususnya yang berkaitan dengan Ramadhan.  Ia bertujuan agar segala amal yang dilakukannya mengikut kaedah agama, serta menghubungkan silaturahim dengan sesiapa sahaja.

  Semoga Allah jadikan Ramadhan kita pada kali ini yang terbaik dalam kehidupan kita.

  Amin.

  Ruangan 'SUARA PEMIKIR' ini memaparkan penulisan-penulisan yang telah dan akan disediakan oleh panel Jawatankuasa Pemikir Isu Islam Semasa Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.


  PENGENALAN JAWATANKUASA PEMIKIR ISU ISLAM SEMASA PEJABAT MUFTI WILAYAH PERSEKUTUAN

  Jawatankuasa Pemikir Isu Islam Semasa telah ditubuhkan pada 20 Mac 2012 oleh Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan yang dianggotai oleh 2 orang pegawai daripada pejabat ini dan 4 orang panel yang dilantik bagi melaksanakan fungsinya untuk mencapai matlamat dan objektif penubuhan yang digariskan.

  MATLAMAT

  Meningkatkan kefahaman akidah Ahli Sunnah Wa Al-Jamaah di Malaysia dan memelihara masyarakat awam Islam daripada serangan pemikiran (ghuzwatu al-fikri).

  OBJEKTIF

  1) Memandu umat Islam ke arah menghayati akidah dan syariat Islam dengan manhaj Ahli Sunnah Wa Al-Jamaah dalam berfikir, beramal, berakhlak dan bermuamalat.

  2) Menangani cabaran dan isu-isu semasa yang berkaitan pemikiran Islam dan akidah Ahli Sunnah Wa Al-Jamaah.

  3) Menghasilkan tulisan-tulisan yang mampu membentuk keselarasan kefahaman di kalangan masyarakat Islam terhadap sesuatu isu yang menyentuh kefahaman Islam.

  4) Membahaskan pemikiran-pemikiran semasa yang berada di luar kerangka Islam secara ilmiah melalui penyebaran tulisan atau aktiviti lain yang dirancang sebagai platform penyampaian.

  5) Menerbitkan hasil kajian atau tulisan-tulisan yang mampu memberi pencerahan kepada masyarakat awam, menghilangkan keraguan dan menghapuskan kekeliruan mereka.

  ARTIKEL PEMIKIR :-