IRSYAD USUL AL-FIQH SIRI KE- 40 : PERTEMBUNGAN ANTARA DUA MAFSADAH

IUF40

 

Soalan :

Bolehkah ustaz jelaskan tentang kaedah yang bermaksud ‘’Apabila bertembung dua mafsadah (keburukan atau kerosakan), maka kita melakukan mafsadah yang lebih ringan’’. Terima kasih.

Jawapan :

Alhamdulillah segala puji dan syukur kami panjatkan kepada Allah S.W.T. Selawat dan salam kami ucapkan ke atas junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W, para isteri dan keluarga baginda, para sahabat, seterusnya golongan yang mengikuti jejak langkah baginda sehingga hari kiamat.

Kaedah di atas merupakan antara kaedah yang diterima pakai serta disebutkan oleh para ulama di dalam kitab-kitab mereka. Ini seperti yang disebutkan oleh Imam Ibn Nujaim:

إذَا تَعَارَضَ مَفْسَدَتَانِ رُوعِيَ أَعْظَمُهُمَا ضَرَرًا بِارْتِكَابِ أَخَفِّهِمَا

Maksudnya : Apabila bertembungnya dua mafsadah, maka dipelihara (ditolak) mudarat yang paling besar dengan melakukan mudarat yang lebih ringan.

Rujuk Al-Asybah wal-Nazhair, Ibn Nujaim (Hlm. 76)

Syeikh Mustafa Al-Zarqa berkata: (Yang dimaksudkan dengan) meraikan yang paling berat dari keduanya adalah dengan cara membuangnya (meninggalkannya). Ini kerana, mafsadah-mafsadah diraikan dengan dinafikan seperti mana maslahah-maslahah diraikan dengan mengisbatkan (melakukannya). Rujuk Syarah Al-Qawa’id Al-Fiqhiyyah, Syeikh Mustafa Al-Zarqa (Hlm. 201).

Secara asasnya, kaedah ini ada sandarannya daripada nas syarak iaitu berdasarkan firman Allah S.W.T:

أَمَّا السَّفِينَةُ فَكَانَتْ لِمَسَاكِينَ يَعْمَلُونَ فِي الْبَحْرِ فَأَرَدتُّ أَنْ أَعِيبَهَا وَكَانَ وَرَاءَهُم مَّلِكٌ يَأْخُذُ كُلَّ سَفِينَةٍ غَصْبًا

Maksudnya: Adapun perahu itu merupakan milik orang-orang miskin yang berkerja di laut. Maka aku bertujuan merosakkannya kerana terdapat seorang raja yang ingin merampas kesemua perahu.

Surah Al-Kahf (79)

Berdasarkan ayat di atas, kita dapat melihat beberapa perkara penting yang kami ringkaskan dalam bentuk poin seperti berikut:

Oleh kerana itu, Imam Al-Qurthubi dalam tafsirannya kepada ayat Al-Quran di atas menyatakan:

ففي هذا من الفقه ... جواز إصلاح كل المال بإفساد بعضه

Maksudnya : Dalam isu ini antara feqh (yang dapat diambil adalah) keharusan memperbaiki keseluruhan harta dengan merosakkan sebahagian darinya. Lihat Al-Jami’ Li Ahkam Al-Quran, Al-Qurthubi (10/407).

Ini seperti yang disebutkan oleh Nabi Khidir A.S seperti yang diriwayatkan oleh Ubay bin Ka’ab R.A beliau berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda:

 فَإِذَا جَاءَ الَّذِي يُسَخِّرُهَا وَجَدَهَا مُنْخَرِقَةً فَتَجَاوَزَهَا فَأَصْلَحُوهَا بِخَشَبَةٍ

Maksudnya : Apabila dia (raja yang zalim) yang ingin merampas (perahu) tersebut mendapatinya dalam keadaan telah rosak, maka dia akan meninggalkannya (tidak mengambilnya) lalu mereka (golongan miskin) tersebut dapat membaikinya dengan menggunakan kayu.

Riwayat Muslim (2380)

Dalam menghuraikan kaedah tersebut, Ibn Nujaim menukilkan kata-kata Imam Al-Zaila’ie yang menyebut:

أَنَّ مَنْ اُبْتُلِيَ بِبَلِيَّتَيْنِ، وَهُمَا مُتَسَاوِيَتَانِ يَأْخُذُ بِأَيَّتِهِمَا شَاءَ، وَإِنْ اخْتَلَفَا يَخْتَارُ أَهْوَنَهُمَا

Maksudnya : Sesiapa yang diuji dengan dua bala (musibah) dan kedua-duanya selari (dari sudut keburukan) maka dia boleh memilih untuk melakukan salah satu mengikut kehendaknya. Namun sekiranya keduanya berbeza (dari sudut salah satu lebih besar keburukan berbanding satu yang lain) maka dia memilih (keburukan) yang paling ringan antara keduanya.

Rujuk Al-Asybah wal-Nazhair, Ibn Nujaim (Hlm. 76)

Aplikasi Kaedah

Berikut kami kongsikan beberapa contoh pengaplikasian bagi kaedah di atas. Antaranya :

Keadaan ini adalah sama seperti seseorang yang menghidap penyakit salis al-baul (kencing tidak lawas) yang mana sekiranya dia solat berdiri air kencing akan mengalir, namun jika dia solat secara duduk maka air kencingnya tidak mengalir. Kerana meninggalkan qiyam (berdiri tegak) lebih ringan berbanding solat berserta hadas.

 

Penutup

Sebagai kesimpulan kami menyatakan bahawa kaedah ‘’Apabila bertembung dua mafsadah (keburukan atau kerosakan), maka kita melakukan mafsadah yang lebih ringan’’ adalah kaedah yang muktabar yang diterima dan diguna pakai oleh para ulama Islam. Perlu dijelaskan bahawa mafsadah yang dipilih untuk dilakukan hanyalah apabila berlakunya pertembungan antara dua mafsadah yang mana salah satunya lebih ringan dari satu yang lain dengan melakukan yang paling ringan dari keduanya.

Akhir kalam semoga Allah S.W.T memberikan kefahaman yang tepat kepada kita semua dalam beragama menerusi pencerahan ini. Ameen.

Cetak