Umum

1. Soalan: Kenapa bulan islam mempunyai 29 dan 30 hari?

Jawapan: Di Malaysia, penentuan awal bulan hijriah adalah secara rukyah dan hisab dengan menggunakan kriteria Imkanur-rukyah. Kaedah ini berhubungkait di antara satu sama lain dalam urusan penentuan awal bulan hijriah di Malaysia. Sekiranya hitungan pada hari ke-29 setiap bulan hijriah memenuhi syarat Imkanur-Rukyah, maka keesokan harinya adalah awal bulan baru. Sebaliknya jika ia tidak memenuhi syarat Imkanur-Rukyah, maka bulan itu akan menjadi 30 hari.

 

2. Soalan: Apa beza bulan hijri dan bulan qamari?

Jawapan: Di antara bulan hijri dan bulan qamari tiada perbezaan dan pada asasnya takwim hijriah berdasarkan kepada peredaran bulan. Bulan qamariah dalam setahun adalah 12 bulan iaitu Muharram, Safar, Rabiulawal, Rabiulakhir, Jamadilawal, jamadilakhir, Rejab, Syaaban, Ramadan, Syawal, Zulkaedah dan Zulhijjah. Bilangan hari bagi setiap bulan qamariah mengandungi 29 atau 30 hari bergantung kepada bila berlakunya ijtimak dan kewujudan/kenampakan hilal pada penghujung bulan qamariah hari ke-29 setiap hijriah mengikut syarat-syarat tertentu.

 

3. Soalan : Bila bermulanya hari baru dalam takwim hijri?

Jawapan: Hari baru dalam takwim hijri bermula pada waktu maghrib (matahari terbenam) hari kelihatan hilal.

 

4. Soalan: Kenapa perlu ditentukan waktu imsak untuk berpuasa?

Jawapan: Waktu imsak untuk berpuasa ditentukan sebagai waktu ihtiati (berjaga-jaga/berwaspada) agar tidak tergopoh-gapah bersahur hingga masuknya waktu subuh. Waktu imsak juga adalah sebaik-baik waktu bagi seseorang itu berhenti makan/minum ketika bersahur bagi membolehkannya bersiap-siap untuk menantikan masuknya waktu subuh. Walaubagaimanapun mereka yang makan/minum selepas waktu imsak tidaklah membatalkan puasanya selagi mana tidak sampai masuknya waktu subuh.

 

5. Soalan: Perlukah solat sunat gerhana apabila berlaku gerhana penumbra?

Jawapan: Buat masa ini, Panel kajian Syariah (PKS) Jakim menetapkan hukum solat gerhana bulan penumbra adalah diharuskan.

 

6. Soalan: Apakah maksud gerhana penumbra?

Jawapan: Maksud gerhana bulan penumbra adalah seperti berikut:

i. Gerhana Bulan Penumbra Penuh:

ii. Gerhana Bulan Penumbra Separa:

 

7. Soalan: Bilakah bermulanya waktu Dhuha?

Jawapan: Berdasarkan takwim waktu solat jabatan mufti negeri-negeri, waktu dhuha adalah 28 minit selepas waktu syuruk.

Kaedah hitungan yang diaplikasikan menurut JAKIM adalah:

Waktu Dhuha = Waktu syuruk + 1/3 
(tempoh masa daripada waktu fajar hingga waktu syuruk)

Berdasarkan beberapa buah kitab falak dalam bab hitungan waktu solat menggunakan rubuk mujayyab, permulaan waktu dhuha ditakrifkan sebagai keadaan dimana kedudukan matahari berada 5˚ daripada ufuk timur.

Print