اختيار اللغة:

faq2hubungi2maklumbalas2peta2

IRSYAD AL-HADITH SIRI KE-436: SOLAT MALAM SAMA SEPERTI SEDEKAH SECARA SEMBUNYI

 

ih436_15291523.png

 

Soalan: Benarkah terdapat hadith kelebihan solat malam seperti sedekah secara tersembunyi?

 

Jawapan:

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT, selawat dan salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad SAW, ahli keluarga baginda SAW, sahabat baginda SAW serta orang-orang yang mengikuti jejak langkah baginda SAW.

Solat malam merupakan solat afdhal untuk ditunaikan selepas daripada solat fardhu. Hal ini berdasarkan sebuah hadith yang sahih daripada Imam Muslim:

 

  • Daripada Abu Hurairah RA, bahawa Nabi SAW:

وَأَفْضَلُ الصَّلَاةِ، بَعْدَ الْفَرِيضَةِ، صَلَاةُ اللَّيْلِ

Maksudnya: “Dan solat yang afdhal selepas solat fardhu adalah solat malam.” [Riwayat Muslim (1163)]

 

Berdasarkan soalan di atas, terdapat satu riwayat daripada Imam al-Thabarani di dalam Mu’jam al-Kabir berkaitan kelebihan solat malam sama seperti kelebihan bersedekah secara tersembunyi:

 

  • Daripada Abdullah bin Mas’ud RA, bahawa Nabi SAW bersabda:

فَضْلُ صَلَاةِ اللَّيْلِ عَلَى صَلَاةِ النَّهَارِ كَفَضْلِ صَدَقَةِ السِّرِّ عَلَى الْعَلَانِيَةِ

Maksudnya: “Kelebihan solat malam ke atas solat di siang hari sama seperti kelebihan sedekah secara tersembunyi ke atas sedekah secara terang-terangan.” [Riwayat al-Thabarani (10382)][Imam Ibn Rejab mengatakan hadith ini mempunyai dua hukum (dari sudut sanad) iaitu marfu’ dan juga mawquf. Akan tetapi, mawquf adalah lebih tepat. Imam al-Suyuthi menilai hadith ini sebagai dhaif dan begitu Syeikh al-Albani menilai hadith ini adalah dhaif]

 

Melihat kepada beberapa pandangan di atas, kami katakan bahawa hadith di atas iaitu hadith yang menceritakan berkaitan kelebihan solat malam sama seperti kelebihan bersedekah secara tersembunyi adalah dhaif. Walaupun ia dhaif, di sana terdapat banyak kelebihan bagi orang yang melazimi solat malam berdasarkan kepada nas al-Quran dan hadith.

Di samping itu juga, Nabi SAW sentiasa melazimi solat malam sebagaimana Baginda SAW diperintahkan oleh Allah SWT di dalam surah al-Muzzammil:

 

  • Firman Allah SWT:

يَا أَيُّهَا الْمُزَّمِّلُ ﴿١﴾ قُمِ اللَّيْلَ إِلَّا قَلِيلًا ﴿٢﴾ نِّصْفَهُ أَوِ انقُصْ مِنْهُ قَلِيلًا ﴿٣﴾ أَوْ زِدْ عَلَيْهِ وَرَتِّلِ الْقُرْآنَ تَرْتِيلًا ﴿٤

al-Muzzammil: 1-4

Maksudnya: “Wahai orang yang berselimut!. Bangunlah sembahyang Tahajjud pada waktu malam, selain dari sedikit masa (yang tak dapat tidak untuk berehat), iaitu separuh dari waktu malam atau kurangkan sedikit dari separuh itu, ataupun lebihkan (sedikit) daripadanya dan bacalah al-Quran dengan tartil.”

 

Syeikh Wahbah al-Zuhaili di dalam tafsirnya mengatakan ayat-ayat ini atau surah ini dimulakan dengan perintah daripada Allah SWT kepada Nabi SAW agar mendirikan solat malam walaupun sebahagian kecil darinya (dari malam) dan pembacaan al-Quran untuk menguatkan rohani Nabi SAW. [Lihat: Tafsir al-Munir, 29/188]

 

Penutup

Kesimpulannya, hadith di atas adalah dhaif tetap ia tidak menafikan di sana terdapat banyak kelebihan bagi orang yang mendirikan solat malam. Akhirnya, semoga Allah SWT menjadikan kita dalam kalangan hamba-hamba-Nya yang sentiasa mendirikan solat malam. Amin.

 

Wallahua'lam