اختيار اللغة:

faq2hubungi2maklumbalas2peta2

IRSYAD AL-HADITH SIRI KE-441: MALAIKAT MEMINTA IZIN DARIPADA NABI SAW UNTUK MENCABUT NYAWA BAGINDA SAW

 

ih441_15291523.png

 

Soalan: Apakah benar kisah atau riwayat di bawah ini yang mengatakan bahawa malaikat maut meminta izin daripada Nabi SAW untuk mencabut nyawa baginda SAW saat kewafatan Baginda SAW?

“Malaikat Jibril AS datang menemui Rasulullah dan berkata: “Malaikat maut ada di pintu, meminta izin untuk menemuimu dan tidak pernah meminta izin kepada seorangpun sebelum daripadamu.” Lalu Rasulullah SAW mengizinkan malaikat maut untuk masuk.

 

Setelah malaikat maut masuk lalu berkata: “Salam ke atas kamu wahai Rasulullah. Allah telah mengutuskan aku untuk memberikan pilihan kepada mu di antara kekal tinggal di dunia atau bertemu dengan Allah.” Akan tetapi, Rasulullah memilih untuk bertemu dengan Allah SWT.

 

Jawapan:

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT, selawat dan salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad SAW, ahli keluarga baginda SAW, sahabat baginda SAW serta orang-orang yang mengikuti jejak langkah baginda SAW.

Membaca sirah atau perjalanan hidup Rasulullah SAW amatlah digalakkan. Ini kerana, Rasulullah SAW merupakan insan yang terpuji dan pada diri Baginda SAW merupakan contoh ikutan yang terbaik buat umatnya. Justeru, untuk mengetahui peribadi dan sifat Rasulullah SAW ini perlulah dipelajari akan riwayat hidup Baginda SAW. Allah SWT telah mengiktiraf peribadi Nabi SAW sebagaiman yang terdapat di dalam al-Quran:

 

وَإِنَّكَ لَعَلَىٰ خُلُقٍ عَظِيمٍ

al-Qalam: 4

Maksudnya: “Dan bahawa sesungguhnya kamu (Rasulullah SAW) mempunyai akhlak yang amat mulia.”

 

Berdasarkan soalan di atas, kami tidak menemui kisah atau riwayat ini di dalam kitab-kitab hadith yang muktabar.

 

Penutup

Kesimpulannya, kisah di atas tidak diketahui akan asalnya di dalam kitab yang muktabar walaupun ia ada dinukilkan di dalam kitab-kitab yang terkemudian. Akhirnya, semoga Allah SWT menjadikan akhlak kita seperti akhlak para salaf soleh yang mana mereka hidup pada kurun-kurun yang terbaik. Amin.

 

Wallahua’lam